Boudoir a Butikomban

Varázslatos Varázsfuvola nagyoknak, Parázsfuvolácska kicsiknek.

Jelentem, fantasztikus opera élményben volt részem! Hatalmas sikert aratott Szinetár Miklós rendezésében, az Erkel Színházban színpadra vitt, Mozart utolsó és egyben legismertebb operája, a Varázsfuvola.

10271635_10152079989048181_2665248954210528741_n

Wolfgang Amadeus Mozart, Emanuel Schikaneder szövegkönyvét zenésítette meg. A Varázsfuvola egyben nagyopera, a szöveges részei miatt daljáték, vígopera és mesejáték. Minden idők egyik legsikeresebb operája nemcsak fantasztikus dallamai miatt, hanem műfaji összetettsége miatt, minden korosztály számára fogyasztható zenei és színházi élményt nyújt.

Az opera bemutatója 1791 szeptember 30.-án volt, de sikerét, befutását Mozart már nem érhette meg, 1791 december 5.-én elhunyt.Miklosa_Erika_Safar_Orsolya

A zenetörténelem leghíresebb áriái hangzanak el a Varázsfuvolában az Operaház énekeseinek csodás tolmácsolásában. Az Éjkirálynő bosszú áriája minden idők legnehezebb koloratúr szoprán áriája, melyet a nyilvános főpróbán Kolonits Klára énekelt. Nagyon tetszett Sáfár Orsi Paminája,……. és akkor most fel kellene sorolnom az összes szereplőt, hogy mind-mind tökéletesen énekeltek és játszottak.

A zenekar, Szabó Sípos Máté karmester vezetésével csodásan játszott.

Viszont a három gyermek szereplőt külön ki szeretném emelni, mivel nagyon szépen énekeltek, Csörgeő Kata, Reményi Bánk Farkas és Bangó Ernest. 35 évvel ezelőtt én is az Operaház gyermekkarában énekeltem, úgyhogy szívemet megdobogtatta nehéz és szép szerepük prezentálása. 10172612_10152079988148181_6561747550356915270_n

A képen nem Ők szerepelnek, hanem a másik szereposztás!

Az utóbbi években nem sok rendezés nyerte el a tetszésemet, de Szinetár Miklósnak sikerült fellelkesítenie. Rajongva néztem végig az előadást, a díszlet, a jelmezek, a koreográfia magával ragadott. Ízlésesen bele vannak csempészve a színpadképbe a szabadkőműves jelek, szimbólumok, melyek az operában is jelen vannak, pld. a nyitány hármas kalapácsütés szignálja. Köztudott Mozart szabadkőműves kötődése, melyet a zeneműben is megjelenített.

 

 

14_resizeEgyébként pont ez az opera, amit mindenkinek ajánlok, aki idegenkedik ettől a műfajtól, mert fülbemászó dallamai, a történet, a szöveges részek könnyen emészthetővé teszik, s innen már a többi operamű befogadása már nem jelent akkora kihívást.

Meglepő módon, a nyilvános főpróbát, rengeteg gyerek ülte végig a szüleivel, s lelkesen tapsoltak a felnőttekkel együtt.

Alig várom, hogy május 6.-án ismét megnézzem a Varázsfuvolát, Éjkirálynőként Miklósa Erikával, akinek ez az egyik legsikeresebb szerepe, s világszerte, a legnagyobb Operaházakban énekli.

 

Haja_Zsolt_Rost_Andrea

Sajnos, vagy az Erkel Színház szempontjából nem sajnos, az idei szezonra elkapkodták a jegyeket, de a következő évadra még lehet vásárolni. Javaslom, hogy aki meg szeretné nézni, mielőbb vegye meg, mert az előadások előtt már 1-2 hónappal elfogynak a jegyek.

 

Aki szeretné, hogy gyermeke megszeresse ezt a műfajt, vigye el a Varázsfuvola, Lackfi János verses szövegével és Toronykőy Attila rendezésével újraálmodott művére, a Parázsfuvolácskára.

 

 

PHP_1545_resize

A gyerekek Sarastro cirkuszában izgulhatják végig Tamino herceg és Papageno történetét. Bohócok, akrobaták, légtornászok, késdobálók, tűznyelők, varázslók színpadi kavalkádjában ismerkedhetnek meg Mozart csodálatos és halhatatlan zenéjével.

 

PHP_1463_resizeMinden kis néző, egy világító tollat kap ajándékba, mellyel az előadáson is van szerepük!

Ha a nyári szünetig nem sikerül megnézni, a következő évadban decemberben és januárban kerül ismét színpadra.

 

Kedvcsinálónak íme egy részlet Milos Forman 1984-ben készült Amadeus című, Mozart életéről szóló filmjéből, melyben egy tökéletes Éjkirálynő bosszú áriát hallgathatunk meg!

Remélem tetszeni fog Mindenkinek!

Üdv: Andi

forrás: www.opera.hu

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!